Mobles rústics, mobles decapats, mobles pintats. Mobles fets a mà,mobles fets a mida, mobles personalitzats. Restauració de mobles. Transformació de mobles. Mobles decapé, mobles estil francès. Mobles envellits. Mobles desgastats. Mobles recuperats. Mobles reciclats. Mobles vells. Mobles antics. Mobles vintage. Mobles retro. Mobles a Barcelona.

dilluns, 23 de maig del 2011

Mobles decapats. Tècniques: El decapé

El decapé és una tècnica que va començar a França fa quatre segles i consistia en pintar els mobles amb colors molt clars i després fer-los una veladura per donar-los un aspecte més lluminós.

Actualment existeixen moltes maneres de fer un decapé. Es pot fer amb mobles pintats amb diferents pintures i decapats per treure els colors que hi puguin haver a sota de la última pintura. També podem fer primer un color i a sobre un altre i fregar-ho amb paper de vidre o fregall d’alumini. Una altra manera és, una vegada pintat i abans d’assecar-se, passar-hi un dissolvent per treure parts de la pintura.

Hi ha moltes tècniques d’aconseguir un moble amb aspecte desgastat o que sembli vell. Nosaltres ho fem d’una manera semblant al moble francès, us ho explicarem pas a pas

- Si el moble es vell, primer cal treure la pintura antiga i netejar-lo ben net.
- Fer una capa de imprimació per assegurar-se la bona adherència de la pintura. Fregar-ho amb paper de vidre una vegada sec.
- Agafar pintura plàstica blanca de parets, posar-hi una mica de blanc d’Espanya i aigua, que no quedi molt espès. Fregar-ho amb paper de vidre una vegada sec.
- Tornar a posar una capa de pintura plàstica blanca amb blanc d’Espanya i fregar-ho una vegada sec.
- Si ja creiem que està ben cobert i es vol acabar amb un color diferent al blanc, a la tercera o quarta capa agafarem la pintura plàstica blanca i l’hi afegirem pigment del color que vulguem. Penseu que l’estil més semblant al francès és amb colors molt clars.
- Amb la pintura del color final podem fer dues o tres capes, sempre fregant entre capa i capa i a la vegada anar fregant les parts que normalment es veuen més gastades, com poden ser cantoneres, poms, bocaclaus i parts que estèticament quedin bé.
- S’acaba amb un encerat amb cera verge o amb algun tipus de vernís segons com ens agradi l’acabat, més brillant o més mate.

S’ha de tenir en compte que aquesta és una manera de fer, n’hi ha tantes com tipus i estils de mobles. També es pot fer amb colors foscos, encara que tradicionalment es feien més colors clars.

Si no es vol que a l’hora de fregar surti el color blanc, l’imprimació i les primeres capes, s’hauran de fer tenyides del color que vulguem que surti, a l’hora de fregar-lo.

El paper de vidre ha de ser molt fi, ja que s’ha d’anar amb compte de no fer ratllades.

Aquests mobles que us ensenyem, són recuperats. Alguns els hem trobat al carrer.
 

 


2 comentaris:

  1. Moltes gràcies per aquests post i per la resta!!!
    M'encanta la restauració de mobles, tot i que com a aficionada, i m'heu ajudat molt amb la tècnica del decapé.

    Per cert, on esteu ubicats?

    ResponElimina
  2. Hola Judit! Si vols que at contestem dubtes o preguntes ens has de escriure a l´adreça miulasmobles@gmail.com. Necessitem el teu mail per contestarte. Estem contents que t´agradi! gràcies per seguir-nos! At contestarem amb molt de gust!

    ResponElimina