Mobles rústics, mobles decapats, mobles pintats. Mobles fets a mà,mobles fets a mida, mobles personalitzats. Restauració de mobles. Transformació de mobles. Mobles decapé, mobles estil francès. Mobles envellits. Mobles desgastats. Mobles recuperats. Mobles reciclats. Mobles vells. Mobles antics. Mobles vintage. Mobles retro. Mobles a Barcelona.

dimecres, 4 de maig del 2011

Conservació del moble de fusta

L’estructura de la fusta fa que els mobles siguin objectes difícils de conservar i, encara més, si s’utilitzen diferents fustes en un mateix moble. Totes les varietats de fusta, estan compostes per cel·lulosa i lignina. Les cèl·lules de la cel·lulosa estan ordenades una al costat de l’altra i van lligades per enllaços químics de molècules de lignina. Així es configura un material resistent que condueix i reté aigua amb facilitat. La fusta sempre té un cert volum d’aigua en el seu interior.

Quan la temperatura i la humitat del entorn canvia, la fusta s’adapta buscant l’equilibri. Quan baixa la humitat ambiental, l’aigua s’evapora provocant la contracció del material i, si es extrema, pot provocar esquerdes. En els mobles envernissats o pintats els efectes son més lleus però no són proteccions absolutes.

Durant l’hivern, la calefacció crea un ambient sec de 22º i del 30-40% d’humitat, quan el que seria òptim és que estigués al 50-60%. En aquestes condicions la humitat del moble baixa al 6-7% quan el normal es que tingui el 12-13%. Si les condicions canvien, com quan obrim les finestres, la humitat augmenta bruscament produint efectes nocius al moble. Naturalment pateixen més els mobles que estan al costat d’una finestra, de la calefacció o al exterior.

Una solució per als mobles molt secs podria ser posar un got d’aigua a dins (si es un armari) o un gerro amb flors a sobre d’una taula.

En ambients caldejats, la fusta es contrau durant el dia i “respira” durant la nit, provocant els típics sons de les cases antigues amb molta fusta.

L’accés de llum també fa malbé la fusta. La superfície s’aclareix o s’enfosqueix. És millor no posar mai un moble al sol.

Si la humitat és molt alta (més del 65%) la fusta pot ser atacada per fongs. Si és així, la solució és passar un raspall per treure’ls i es canviar el moble de lloc, com portar-lo a una habitació ben ventilada.

Una altra causa del deteriorament de la fusta són els insectes, especialment els corcs. La seva presència es detecta per petits forats i pols de la fusta al terra o a dins dels calaixos. En un altre apartat ja parlarem de com eliminar-los.

Per netejar un moble va bé passar una baieta humida o fregar-lo amb cera natural. Quan els mobles no tenen vernís s’aconsella encerar-los dos cops l’any amb cera verge dissolta amb essència de trementina, i passat un dia, brunyir-lo perquè brilli. En els mobles amb vernís també es pot posar cera. Cal evitar posar-hi oli o aigua, ja que taca la fusta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada