Mobles rústics, mobles decapats, mobles pintats. Mobles fets a mà,mobles fets a mida, mobles personalitzats. Restauració de mobles. Transformació de mobles. Mobles decapé, mobles estil francès. Mobles envellits. Mobles desgastats. Mobles recuperats. Mobles reciclats. Mobles vells. Mobles antics. Mobles vintage. Mobles retro. Mobles a Barcelona.

dijous, 10 de novembre del 2011

Tècniques: El tenyit de la fusta

El tenyit d’un suport no modifica la naturalesa de la fusta, és a dir, conserva l’aparença del gra, les vetes, la duresa, etc.,  però amb un to de color diferent.

Els resultats del tenyit dependran de diversos factors:

El primer serà el tipus de fusta. Les que tenen gran quantitat d’àcid tànnic, com el roure, el castany, la noguera i la caoba, es tenyiran fàcilment i adoptaran un color intens i profund, a diferència de fustes més toves que donaran un resultat diferent.

Un altre factor serà el tipus de presentació de la fusta. Una fusta massissa, una vegada tenyida, donarà un resultat molt diferent del que donaria la xapa de fusta tenyida amb al mateix procediment.

El dissolvent del tint (aigua o alcohol), també condicionarà el resultat final. Els tints a l’aigua s’evaporen de manera uniforme, i es poden fer grans superfícies i anar augmentant el to aplicant diferents capes. L’únic inconvenient és que l’acció de l’aigua sobre el suport aixeca el repèl de la fusta. Per eliminar-lo es frega amb fregall d’espart o vegetal, no es fa amb paper de vidre ja que ens emportaríem el tint que hem posat. Els tints a l’alcohol s’assequen ràpidament i no aixequen el pèl de la fusta, però tenen l’inconvenient que per fer grans superfícies costa més que quedin homogènies. Per un més bon resultat, es poden aplicar amb pistola.

Tipus de tints:

Naturals, que són el resultat de desfer productes colorants naturals, normalment de procedència vegetal. La concentració del colorant variarà segons l’efecte que es vulgui aconseguir.


Químics, que són el resultat de desfer en diferents proporcions productes químics en aigua destil·lada o alcohol. Les anilines són els colorants químics menys nocius. La seva facilitat d’ús i el baix cost han desplaçat d’altres colorants químics. Es comercialitzen en sobres de diferents colors i amb la barreja d’aquests es poden aconseguir infinitat de colors.



La manera de treballar amb els tints us l’explicarem quan us mostrem la manera de treballar amb un moble, ja que cada cas és diferent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada