Mobles rústics, mobles decapats, mobles pintats. Mobles fets a mà,mobles fets a mida, mobles personalitzats. Restauració de mobles. Transformació de mobles. Mobles decapé, mobles estil francès. Mobles envellits. Mobles desgastats. Mobles recuperats. Mobles reciclats. Mobles vells. Mobles antics. Mobles vintage. Mobles retro. Mobles a Barcelona.

dimecres, 23 de novembre del 2011

Història del moble: El Barroc

El segle XVII va començar amb un moble de major comoditat però amb un gust molt més ostentós i sobrecarregat. Les relacions amb països llunyans van portar noves i exòtiques fustes, com el banús (ébano). El xapat va tornar a ser important i els fusters es van començar a anomenar ebenistes.

El moble pintat va passar de moda i es va desenvolupar l’ús del vernís. Els mobles es portaven a lacar a països orientals ja que a occident no existien les resines necessàries per fabricar la laca.

Itàlia: El moble barroc característic és la consola, amb una base tallada i daurada i a sobre un marbre. S’acompanyava amb un mirall amb la mateixa decoració.



França: El seu millor ebenista va ser Andreu Carles Boulle, famós per la marqueteria de carei i llautó, a la qual li va donar el nom. Els mobles característics d’aquesta època són les calaixeres, els guarda-robes i seients d’una gran comoditat.




Anglaterra: El Barroc va trigar més a influir en el mobiliari anglès però quan ho va fer, va ser d’una manera encara més ostentosa. Van augmentar la comoditat del mobles de seient i van inventar un sistema que encara avui és vigent, l’anomenat sofà knole. A finals del segle XVII es va desenvolupar l’estil William and Mary. Van fer respatllers més alts i decorats amb tapisseries molt riques.




Estats Units: Com a colònia anglesa va ser bàsica l’influència dels seus colonitzadors. El mobiliari era molt més simple. Els seus dissenys agradables han perdurat fins ara. Eren habituals els baguls treballats i les potes de taules i cadires eren tornejades.

Espanya: El Barroc hi va aparèixer a mitjans del segle XVII influït per les modes italianes.

Durant el regnat de Carlos II es va desenvolupar un barroc nacional de l’estil de l’arquitecte José Churriguera i es va anomenarChurrigueresco. Les fustes més utilitzades eren la noguera i el roure, i amb el descobriment d’Amèrica, es van començar a utilitzar unes altres, entre elles la caoba.

Els mobles es feien amb línies corbes i cada vegada més riquesa amb la decoració. Podem trobar dos tipus de potes: les rectes i prismàtiques dels fraileros i les tornejades i corbades de les taules. Van ser importants les cadires de tipus portuguès i les mallorquinesde pi policromat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada