El daurat pot ser a l’aigua o al mixtió. Us explicarem el daurat a l’aigua, tècnica que va ser utilitzada a l’antiguitat per recobrir objectes. Consisteix en recobrir una superfície amb una làmina metàlica (or o plata). L’or pot ser de diferents quirats, cosa que li donarà varietat de colors. A l’hora de restaurar-lo la dificultat està en aconseguir el color de l’or original.
Es comença amb la preparació de la fusta amb varies capes de imprimació de cola de conill i blanc d’Espanya, que una vegada sec i fregat es recobreix amb capes de bol. Després s’enganxen les làmines amb aigua, ja que el bol ja té adhesiu. L’acabat pot ser mate (si es deixa tal com està) o brillant (si es brunyeix).
Materials:
- Coixí de daurar
- Aplacador, pot ser un pinzell d’aquarel·la nº 12
- Ganivet, per tallar la fulla d’or.
- Polonesa, per agafar la fulla d’or sense tocar-la amb les mans.
- Pinzell d’amotllar, per posar be l’or una vegada col·locat.
- Pedra d’Àgata per polir.
- Pedra d’Àgata per polir.
Procediment:
- S’hidrata la cola de conill: 5 parts d’aigua x 1 de cola de conill.
- Una vegada hidratada es posen 5 parts més d’aigua i es posa al foc al bany Maria perquè es desfaci sense bullir.
- Quan està líquida es posa aquesta cola amb per la superfície que es vol daurar, per tapar el porus.
- Una vegada sec es posa a la cola una mica de blanc d’Espanya però que quedi bastant líquida i es pinta una capa.
- Es van fent capes i cada vegada s’hi posa una mica més de blanc d’Espanya. Entre capa i capa s’hi passa paper de vidre bastant fi.
- És important que tingui quatre o cinc capes, ja que encara que l’or s’enganxa a qualsevol superfície, si es vol brunyir necessita tenir coixí. Sempre que es treballa amb cola de conill hem de pensar que ha d’estar calenta, per això treballarem amb un fogonet.
- Una vegada preparada la superfície hi posarem el bol: el bol es la part del daurat, normalment de color vermellós, i que servirà per enganxar-hi l’or. Comprarem bol comercial i el barrejarem amb la cola de conill que teníem hidratada però rebaixada amb aigua a parts iguals.
- Pintarem la superfície amb el bol i la fregarem amb paper de vidre, ha de quedar molt fi hi s’han de fer dues o tres capes. A l’ultima s’hi passa un pinzell curt per deixar-ho ben fi. Hem de pensar que qualsevol punt aspre pot trencar la làmina d’or a l’hora de polir-la, ja que és molt fina.
- Al final col·locarem l’or o la plata: Mullarem amb aigua destil·lada una part de la zona a daurar. Seguidament, amb un pinzell anomenat Polonesa amb una mica de vaselina a les puntes, agafarem la fulla d’or que haurem posat sobre el coixí de daurar, la col·locarem a sobre la part mullada i amb el pinzell d’emmotllar, ho xafarem una mica. Es va repetint l’operació fins que tenim tota la zona a daurar plena. Hem de pensar que l’or no es pot tocar amb les mans ja que s’enganxa i es trenca, per això es necessita tenir els estris adequats.
- Hem de deixar unes 24 hores perquè s’assequi.
- Una vegada sec ja es pot brunyir. Ho farem amb una pedra anomenada àgata.
És una mica difícil explicar-ho amb poques paraules i sense veure-ho, però si teniu dubtes o voleu més explicacions podeu fer preguntes, i intentarem respondre-les.
Properament explicarem el daurat al mixtió que és més fàcil.
Aquest marc el vam trobar fet a miques. El vam reconstruir i daurar amb or fi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada