Mobles rústics, mobles decapats, mobles pintats. Mobles fets a mà,mobles fets a mida, mobles personalitzats. Restauració de mobles. Transformació de mobles. Mobles decapé, mobles estil francès. Mobles envellits. Mobles desgastats. Mobles recuperats. Mobles reciclats. Mobles vells. Mobles antics. Mobles vintage. Mobles retro. Mobles a Barcelona.

dimecres, 13 de juliol del 2011

Tècniques de restauració: El daurat

El daurat pot ser a l’aigua o al mixtió. Us explicarem el daurat a l’aigua, tècnica que va ser utilitzada a l’antiguitat per recobrir objectes. Consisteix en recobrir una superfície amb una làmina metàlica (or o plata). L’or pot ser de diferents quirats, cosa que li donarà varietat de colors. A l’hora de restaurar-lo la dificultat està en aconseguir el color de l’or original.

Es comença amb la preparació de la fusta amb varies capes de imprimació de cola de conill i blanc d’Espanya, que una vegada sec i fregat es recobreix amb capes de bol. Després s’enganxen les làmines amb aigua, ja que el bol ja té adhesiu. L’acabat pot ser mate (si es deixa tal com està) o brillant  (si es brunyeix).

Materials:
- Coixí de daurar
- Aplacador, pot ser un pinzell d’aquarel·la nº 12
- Ganivet, per tallar la fulla d’or.
- Polonesa, per agafar la fulla d’or sense tocar-la amb les mans.
- Pinzell d’amotllar, per posar be l’or una vegada col·locat.
- Pedra d’Àgata per polir.


Procediment:
  1. S’hidrata la cola de conill: 5 parts d’aigua x 1 de cola de conill.
  2. Una vegada hidratada es posen 5 parts més d’aigua i es posa al foc al bany Maria perquè es desfaci sense bullir.
  3. Quan està líquida es posa aquesta cola amb per la superfície que es vol daurar, per tapar el porus.
  4. Una vegada sec es posa a la cola una mica de blanc d’Espanya però que quedi bastant líquida i es pinta una capa.
  5. Es van fent capes i cada vegada s’hi posa una mica més de blanc d’Espanya. Entre capa i capa s’hi passa paper de vidre bastant fi.
  6. És important que tingui quatre o cinc capes, ja que encara que l’or s’enganxa a qualsevol superfície, si es vol brunyir necessita tenir coixí. Sempre que es treballa amb cola de conill hem de pensar que ha d’estar calenta, per això treballarem amb un fogonet.
  7. Una vegada preparada la superfície hi posarem el bol: el bol es la part del daurat, normalment de color vermellós, i que servirà per enganxar-hi l’or. Comprarem bol comercial i el barrejarem amb la cola de conill que teníem hidratada però rebaixada amb aigua a parts iguals.
  8. Pintarem la superfície amb el bol i la fregarem amb paper de vidre, ha de quedar molt fi hi s’han de fer dues o tres capes. A l’ultima s’hi passa un pinzell curt per deixar-ho ben fi. Hem de pensar que qualsevol punt aspre pot trencar la làmina d’or a l’hora de polir-la, ja que és molt fina.
  9. Al final col·locarem l’or o la plata: Mullarem amb aigua destil·lada una part de la zona a daurar. Seguidament, amb un pinzell anomenat Polonesa amb una mica de vaselina a les puntes, agafarem la fulla d’or que haurem posat sobre el coixí de daurar, la col·locarem a sobre la part mullada i amb el pinzell d’emmotllar, ho xafarem una mica. Es va repetint l’operació fins que tenim tota la zona a daurar plena. Hem de pensar que l’or no es pot tocar amb les mans ja que s’enganxa i es trenca, per això es necessita tenir els estris adequats.
  10. Hem de deixar unes 24 hores perquè s’assequi.
  11. Una vegada sec ja es pot brunyir. Ho farem amb una pedra anomenada àgata.
És una mica difícil explicar-ho amb poques paraules i sense veure-ho, però si teniu dubtes o voleu més explicacions podeu fer preguntes, i intentarem respondre-les.

Properament explicarem el daurat al mixtió que és més fàcil.


Aquest marc el vam trobar fet a miques. El vam reconstruir i daurar amb or fi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada