Mobles rústics, mobles decapats, mobles pintats. Mobles fets a mà,mobles fets a mida, mobles personalitzats. Restauració de mobles. Transformació de mobles. Mobles decapé, mobles estil francès. Mobles envellits. Mobles desgastats. Mobles recuperats. Mobles reciclats. Mobles vells. Mobles antics. Mobles vintage. Mobles retro. Mobles a Barcelona.

dimecres, 22 de juny del 2011

Els corcs

Un dels problemes més importants del deteriorament d’un moble és el de l’atac dels insectes xilòfags, que s’alimenten de la glucosa de la fusta és a dir,  els que són “menjadors de fusta”. Dins d’aquests hi ha diferents espècies que la fan malbé en diferents graus.

Normalment són les larves les que ataquen la fusta, però són difícils de trobar i d'identificar. Els insectes adults són més fàcils de reconèixer, però surten durant un període molt curt de temps, generalment a la primavera i l’estiu i per tant, s’han d’identificar segons les senyals que deixen a la fusta.

Es divideixen en Coleòpters (diferents tipus de corc) i Isòpters (els tèrmits). Parlarem dels diferents tipus de coleòpters:

Anobium puctatum o corc comú, que es una plaga molt corrent a la fusta. Mesura entre 2 i 9 mm. Ataca arbres com el xop, til·ler, sauce, pi i l’avet. S’alimenta de la cel·lulosa i la seva activitat dependrà de la temperatura, entre 10 i 30º i l’humitat entre 65 i el 95 %.

El seu cicle és el següent: L’adult surt alat fent un forat a la fusta els mesos de primavera i estiu. Pot volar i viu poques setmanes. Poc després de la sortida, s’aparella i la femella posa ous en esquerdes o forats de la fusta. Mai els deposita sobre superfícies llises.

Els ous fan eclosió al cap de 3 o 4 setmanes i les petites larves comencen a menjar la fusta. El seu desenvolupament pot durar 2, 3 anys o més, sempre que la fusta mantingui el grau d’humitat que necessita. Quan és adult va fent forat fins que surt i comença una altra vegada el cicle.

Dendrobium pertinax: És més gran que el corc comú i més fosc. Aquest insecte ataca més si la fusta té fongs o una humitat molt alta.

Xestorium rubofillosum: Aquest és un dels més grans coleòpters perforadors de la fusta. Pot trigar a desenvolupar-se entre 5 i 10 anys.

Hilotrupes bajulus: corc domèstic. És una de les plagués més importants. Pot arribar a pondre més de 400 ous en escletxes o forats de la fusta. Els ous eclosionen als 14 dies, les larves perforen de seguida la fusta i es poden alimentar entre 3 i 4 anys. No es detecta fàcilment ja que no deixa molts forats, però pot deixar la fusta com paper de fumar. Es pot reconèixer per el soroll que fa quan rosega la fusta. Es propaga a una altra fusta molt fàcilment.
Hi ha més especies, però totes segueixen unes pautes semblants. S’ha de tenir en compte que sempre atacaran les fustes més deteriorades ja que els hi és més fàcil pondre els ous. Però no vol dir que no és fiquin dintre de fustes noves.

En un altre apartat explicarem la manera de combatre’ls o la de mantenir-los a ratlla.

1 comentari: